Zwevende trappen: praktische blikvangers

Zwevende trap

Wanneer je eenmaal een tijdje in een huis woont sta je er nog maar zelden bij stil, maar bij het bouwen van een huis of gebouw met meerdere verdiepingen is de keuze voor een bepaalde soort trap heel relevant. Niettemin kan een trap naderhand natuurlijk ook vervangen worden als je weer eens aan iets nieuws toe bent. Als je je huis een moderniseringsslag wil laten maken, dan is een zwevende trap misschien wel iets voor jou. Meestal zie je dat deze langs één kant van de muur wordt geïnstalleerd. Je ziet daarbij geen draagconstructie. Daardoor lijken de traptreden daadwerkelijk in de lucht te zweven. Het oogt minimalistisch, maar er geeft ondertussen wel een heel open uitstraling aan je woning. Zo maak je van een noodzakelijk aspect aan je huis een echte blikvanger!

Zwevende trap

In kwartslag of rond? Alles is mogelijk

Een zwevende trap, die ook wel een volledig vrijdragende trap wordt genoemd, zie je meestal in volledig rechte vormen. Als de vorm van jouw huis daarvoor niet geschikt is, zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden. Een zwevende trap die ergens halverwege een kwartslag draait is daarom ook gewoon mogelijk. Zelfs een spiltrap met zwevende treden bestaat. Ook dit is een uniek systeempje waar de bevestigingen keurig zijn weggewerkt. Waar je ook voor kiest, het is altijd mogelijk een balustrade aan je trap toe te voegen. Ook al past dit wellicht niet helemaal bij het idee van het open karakter; een balustrade of trapleuning geeft natuurlijk wel extra veiligheid.

Zwevende trap

Materiaalzuinig

Voordeel van zwevende trappen is dat hier weinig materiaal voor nodig is. Het is een zuinige constructie die normaliter ook nog eens geen balustrade heeft. Bij een zwevende trap zie je vaak dat er gebruik is gemaakt van glas. Het open aspect komt hierbij helemaal tot z’n recht. Evenwel zie je hout en kunststof ook vaak terug bij dit type trap.