Welke batterij heb ik waar voor nodig?

Een batterij is een element bestaande uit meerdere elektrochemische cellen voor het leveren van elektriciteit, die ontstaat door omzetting van opgeslagen chemische energie in elektrische energie. Historisch gezien worden een aantal parallel of in serie geschakelde elektrochemische cellen een ‘batterij’ genoemd. Het symbool voor een batterij in een elektrisch schema, bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste platen, een grotere, de positieve klem, en een kleine, de negatieve klem. Het plus- en minteken worden vaak weggelaten, omdat men aan de grootte van de platen in de tekening kan zien welke zijde de positieve en welke de negatieve klem is. Een ezelsbruggetje is dat voor het plusteken twee keer zo veel streep nodig is als voor het minteken.

Soorten batterijen

Er zijn ontzettend veel soorten batterijen op de markt. Je hebt AA en AAA batterijen, die kent iedereen wel, maar zo heb je ook C batterijen en batterij D. Wat is nou precies het verschil hiertussen? De batterijen hebben verschillende toepassingen. Zo is de AAA batterij vrijwel geschikt voor alle toepassingen, het zijn zondermeer krachtige batterijen voor alledaags gebruik. Alleen voor toepassingen waarbij veel vermogen noodzakelijk is, bijvoorbeeld camera’s, flitsers etc. worden Lithium batterijen aangeraden.

Welke heb ik nodig?

Maar hoe weet je nu precies welke je nodig hebt voor wat? Daar ga ik nu verder op in. Zo heb je Alkaline batterijen, deze zijn de meest verkochten batterijen. Ze zijn zeer krachtig en zeer breed inzetbaar. 9 van de 10 toepassingen werkt daarom ook uitstekend met de batterijen van Alkaline. Duracell Procell is de opvolger van industrial en is de industriële variant van Duracell batterijen. Zeer veel bedrijven gebruiken deze alkaline batterijen in hun apparatuur. Ook hier zijn verschillende varianten beschikbaar, zoals AA, AAA, C cell, D cell en 9V blok. Lithium batterijen zijn vooral bedoeld voor geavanceerde apparaten en toepassingen waarin meer en langer vermogen gewenst is. De AA lithium batterijen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor fototoestellen, flitsers en weerstations, omdat deze het met normale alkaline batterijen niet lang volhouden en in een bredere temperatuur range toepasbaar zijn. Lithium knoopcel batterijen hebben zeer veel toepassingen en worden onder andere gebruikt in weegschalen, deurbellen en computers. Aan de hand van een code kan je de maten van de knoopcellen afleiden, bijvoorbeeld CR2032.

Werking van de batterij

In een cel van een batterij worden via een chemische reactie aan de minpool elektronen vrijgemaakt, terwijl tegelijkertijd aan de pluspool via een andere chemische reactie elektronen worden gebonden. Het zo ontstane potentiaalverschil wordt gebruikt om een stroom te laten vloeien door een op de batterij aangesloten component.