Terrasoverkapping kopen? Lees deze waardevolle tips!

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, zijn er op dit moment veel mensen die besluiten om een terrasoverkapping aan te schaffen. Juist nu is het het ideale moment om een overkapping tegen je woning aan te laten bouwen.

Dat komt namelijk omdat je dan komende zomer bij de eerste zonnestralen al van je tuin kunt gaan genieten een niet hoeft te wachten totdat de overkapping is opgebouwd. Maar stel dat je op dit moment aan het nadenken bent over de aanschaf van een overkapping, over welke zaken moet je dan nadenken voordat je een aankoop doet? Er zijn immers zoveel verschillende soorten constructies en varianten op de markt verkrijgbaar dat het lastig kan zijn om een keuze te kunnen maken.

Begin bij het beginterrasoverkapping-van-aluminium

Net zoals alle projecten waarmee je aan de slag gaat geldt voor de aanschaf van een terrasoverkapping ook dat je bij het begin moet beginnen. In dit geval betekent het begin dat je bij de gemeente naar de geldende regels op het gebied van het bouwen van een uitbouw aan je woning gaat informeren.

De regels kunnen per gemeente verschillen, dus ga er niet vanuit dat wat voor een kennis in een andere woonplaats geldt ook in jouw gemeente van toepassing is. Hoewel veel mensen deze stap vergeten, is het erg belangrijk om na te gaan wat wel is toegestaan en wat niet. Je zit er immers niet te wachten dat je, nadat je overkapping is opgebouwd, gedoe met de gemeente krijgt.

tuinmeubelenHoe wil je de overkapping gaan gebruiken?

Het tweede punt waarover je dient na te denken, is over hoe je de ruimte onder de terrasoverkapping wilt gaan benutten. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je er een mooie tuinmeubelen onder gaat zetten en er bijvoorbeeld onder wilt kunnen barbecueën? In dat geval zul je er rekening mee moet houden dat je al veel ruimte verliest aan de tuinmeubelen en dat wanneer je veel bezoek krijgt je lang niet iedereen een beschutte plek onder de terrasoverkapping kunt aanbieden. Denk dus goed na over hoe je de constructie wilt gaan gebruiken en wat voor gevolgen dat onder andere voor de omvang heeft.

Van welk materiaal moet de overkapping zijn opgebouwd?

In de basis kunnen terrasoverkappingen uit verschillende soorten materialen zijn opgebouwd: namelijk van hout of van aluminium. Het is belangrijk om stil te staan bij het totaalplaatje dat de constructie en de woning vormen. Stel bijvoorbeeld dat je van een landelijke sfeer houdt, in dat geval is het logisch dat je een terrasoverkapping van hout wilt. Maar, wees je er dan wel van bewust dat hout meer onderhoud vraagt dan aluminium.

Maar stel nu dat je besluit om voor een aluminium overkapping met glas te kiezen, wist je dan dat er grote kwaliteitsverschillen tussen het gebruikte aluminium zit? Goedkopere producten die prima ogen als je ze net hebt aangeschaft, kunnen na verloop van tijd bijvoorbeeld door gaan buigen. Verdiep je dus in de kwaliteit van de diverse merken en constructies en laat je hierin zeker adviseren door een terrasoverkappingen specialist.

 

Terrasoverkappingen koop je niet zomaar

Waarschijnlijk had je voordat je dit artikel begon te lezen niet verwacht dat je over zoveel punten moet nadenken voordat je tot een weloverwogen besluit kunt komen voor wat betreft het aanschaffen van een terrasoverkapping. Maar wees je ervan bewust dat de meeste mensen een overkapping aanschaffen om er jarenlang plezier van te hebben en dat het in dat geval dus erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de terrasoverkapping kiest die aan jouw wensen en behoefte voldoet. Je moet immers straks wel met de glimlach van je tuin kunnen genieten!

Wist je overigens dat het regelmatig doorbrengen van tijd in de buitenlucht allerlei voordelen met zich mee brengt? Lees er op dit blog over onderwerpen die met gezondheid te maken hebben meer over.