Parketlak

Deze speciale lak geeft je parketvloer of hardhout vloer weer een frisse look. Parketlak is een sneldrogende lak die gebruikt wordt om parketvloeren en hardhouten vloeren te verzorgen of weer als nieuw te maken. Parket is namelijk een verzamelnaam voor vele soorten houten vloeren. Zo’n vloer is gemaakt van speciaal geselecteerd hout en op speciale wijze gedroogd en gezaagd. Een parketvloer heeft dus ook een speciale verzorging nodig. Parketlak is daar erg geschikt voor, het is een kwalitatief goed product en de lak heeft een aantal zeer mooie voordelen. Wat de verschillende parketlakken zijn, het onderhoud van de vloer en het kopen van lak lees je hieronder.

De voordelen van parketlak

Zoals al eerder genoemd heeft parketlak een aantal mooie voordelen. Zie ze hier op een rij:

  • Sneldrogend
  • Slijtvast
  • Vergeelt niet
  • Extra bescherming
  • Makkelijk in onderhoud
  • Bewaart natuurlijke kleur hout

De lak droogt snel, wat erg handig is als je meerdere lagen doet en weinig tijd hebt. Daarnaast is de verf erg helder, waardoor de natuurlijke houtkleur van de vloer bewaart wordt. Het mooie aan de lak is dat deze niet vergeelt en de kleur dus altijd in huidige staat blijft. Met een parketlak geef je je vloer meteen een extra beschermende laag voor vuil en vocht. De vloer is dan ook slijtvast. Daarnaast is het makkelijk in onderhoud en hoef je er niet veel aan te doen. Handig voor bijna iedereen!

Onderhoud

Natuurlijk heeft ieder voordeel zijn nadeel, want al die voordelen van de parketlak leken bijna te mooi om waar te zijn. Uiteindelijk is de lak namelijk wel krasgevoelig, hij is dan wel slijtvast, maar na lang gebruik gaat alles slijten. Na een aantal jaar zal de vloer opnieuw gelakt moeten worden voor het beste resultaat. Als er beschadigingen zijn, kan de vloer niet op een kleine plek bijgewerkt worden, de gehele vloer moet dan opnieuw gelakt worden. Dit zijn dus een aantal nadelen aan parketlak, maar het geeft je parketvloer of hardhouten vloer wel een enorm mooie uitstraling.

Verschillende parketlakken

Er is een particuliere en een project parketlak. Een consument lak is een pots 100 procent polyurethaan lak op waterbasis en een projectlak is 2-componentenlak waar aan de lak een harder wordt toegevoegd. Dan is er acryl en alkyd lak en de afwerking kan hoogglans of zijdeglans zijn. Parketlak is meestal doorzichtig, om de natuurlijke kleur van het hout te bewaren. Maar er zijn ook kleuren lak beschikbaar voor parketvloeren. Kijk hier goed naar, want je wil de beste keuze maken voor jouw soort vloer.

Lak kopen

Als je parketlak gaat kopen voor je vloer is het aan te raden om niet zuinig te doen. De kwaliteit van de lak moet goed zijn om je vloer de beste bescherming en afwerking te geven. Laat je informeren door een van de medewerkers uit de winkel of webshop. Er zijn een aantal soorten lak, dus bepaal van te voren of met hulp van een medewerker welke de juiste lak is voor jouw vloer. Uiteindelijk wil je natuurlijk de beste parketlak voor je vloer.