Hoe verzeker je jouw woning het beste?

Wanneer je voor het eerst een eigen huis hebt gekocht, komt er van alles op je af. Zo moet je allemaal meubels aanschaffen en ga je wellicht de muren verven. Daarnaast heb je de verzekeringen. Om je huis goed te beschermen tegen schade is het belangrijk om te verzekeren. Welke verzekeringen kun je dan het beste afsluiten en waar kun je op besparen? We geven hieronder een kort overzicht.

Woonverzekeringen

Er zijn meerdere verzekeringen die je kunt afsluiten om je huis optimaal te beschermen. Met al deze woonverzekeringen ben je beschermd tegen  brand, diefstal of andere schade. De woonverzekeringen bestaan vaak uit een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen kun je vervolgens weer uitbreiden met extra dekkingen. Bij een opstalverzekering bescherm je je huis echt tegen brand of schade. Bij een inboedelverzekering zijn alle spullen die zich in de woning begeven, zoals meubels, apparatuur enzovoorts gedekt.

Extra dekkingen

Voor extra zekerheid kun je naast de opstal- en inboedelverzekering nog voor aansluitende dekkingen kiezen. Zo kun je een dekking nemen voor buiten het huis. Mocht er nou schade veroorzaakt worden aan je spullen buiten de woning, dan ben je vooralsnog goed verzekert. Daarnaast zit een glasverzekering niet altijd bij een opstal- of inboedelverzekering inbegrepen. Een glasverzekering is dan wellicht ook relevant om af te sluiten. Wanneer je schade krijgt aan ramen, glazen deuren of koepels biedt dit zeker een uitkomst.

nog voor aansluitende dekkingen kiezen. Zo kun je een dekking nemen voor buiten het huis. Mocht er nou schade veroorzaakt worden aan je spullen buiten de woning, dan ben je vooralsnog goed verzekert. Daarnaast zit een glasverzekering niet altijd bij een opstal- of inboedelverzekering inbegrepen. Een glasverzekering is dan wellicht ook relevant om af te sluiten. Wanneer je schade krijgt aan ramen, glazen deuren of koepels biedt dit zeker een uitkomst.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Mocht je nou geen schade ondervinden aan je eigen woning en de daarbij horende inboedel, maar veroorzaak je dit bij een ander? Dan wordt dit gedekt vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is ook zeer relevant om af te sluiten voor je woning. Je huis kan namelijk ook schade bij een ander aanrichten. Stel dat er een dakpan van je dak vliegt en schade veroorzaakt bij een ander of misschien op iemand zijn hoofd terechtkomt. De eigenaar van de woning is dan aansprakelijk voor de schade en dit kan niet vanuit de woonverzekering geclaimd worden.

Hoeveel gaat dit kosten?

Verzekeringen op zichzelf afsluiten, hoeft niet duur te zijn in de maand. Echter, als je dus meerdere verzekeringen moet afsluiten kan het bedrag nog redelijk oplopen. Toch kan er her en der op bespaart worden door slechts een paar kleine aanpassingen. Indien je besluit om een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, kun je deze het beste gezamenlijk afsluiten in een verzekeringspakket. Dit is vaak goedkoper dan allemaal losse verzekeringen. Bovendien geldt hierbij hoe meer je verzekert, des te meer korting je krijgt. Daarnaast zul je voor jezelf de afweging moeten maken welke verzekeringen je belangrijk vindt en welke niet. Houd daarbij wel in je achterhoofd welke financieel risico je op kunt lopen als je niet verzekert bent en er iets voorvalt.