Hoe verwijdert u teer van het dak?

dakteer

Teer wordt gebruikt bij het repareren en installeren van dakbedekking. Slordig en overmatig gebruik van dakteer kan echter lelijke plekken op het dak veroorzaken. Helaas kunnen vlekken van dakteer niet altijd verwijderd worden omdat ze te hardnekkig zijn. In bepaalde gevallen is het echter wel mogelijk om deze te verwijeren, zonder dat het dak beschadigd raakt.

Dakteer druppels verwijderen

Een paar druppels of klodders kunt u verwijderen met een plastic schraper. Met een scheermesschraper kunt u met beleid teerdruppels van leisteen, tegels of metalen dakbedekking halen. Let wel op dat u niet door metaal heen steekt en lekkage veroorzaakt. Verwijdert u met de teerdruppels ook een stuk van de beschermende coating? Repareer dit dan met metaalprimer en verf.

dakteer

Slordige reparaties

Wanneer lekkages niet door een professional worden gerepareerd kan dit een knoeiwerk van teer op het dak als gevolg hebben. Moet u de teer verwijderen om de reparatie opnieuw uit te voeren? Gebruik dan een staalborstel en een scheermesschraper om voorzichtig de teer weg te halen.

Teer en grind dakbedekking

Op dit soort daken zit er een laag dakleer tussen de laag teer en de ondergrond. Daardoor kan gemorst teer vaak makkelijk verwijderd worden met een platte schop of een schraper. Dit is echter zwaar werk en het kan zijn dat er ruwe teervlekken achterblijven. In dit geval moet u wellicht delen van het houten substraat, de druipranden, de ventilatieopeningen of gootstenen vervangen.

Huur altijd een professional

Voor dakbedekkingswerkzaamheden dient u altijd een gerenommeerde, erkende aannemer in te huren die kennis heeft van uw type dak. Huurt u namelijk iemand in die minder of niet gekwalificeerd is, dan vergroot u de kans op geknoei met teer met alle gevolgen van dien. Bent u van plan om zelf aan uw dak te werken? Doe dit dan alleen als u hier ervaring mee heeft en weet hoe u veilig aan het werk kan gaan. Smelt nooit teer met een fakkel omdat hiermee makkelijk brand kan ontstaan. Draag daarbij een masker wanneer u aan het werk gaat.