Energielabel aanvragen stappenplan

Bij de verkoop van een woning moet u als verkoper een energielabel aanvragen. Deze dient u te kunnen overleggen aan de koper van de woning. Bij het adverteren van de woning hoeft u slechts de klasse aan te geven die in het label vermeld staat. Zo weet de koper min of meer hoe energievriendelijk de woning die zij op het oog hebben is. Als verkoper bent u verantwoordelijk voor het aanvragen van het energielabel. Vroeger mocht u zelf een energielabel samenstellen, tegenwoordig moet dit worden gedaan door een erkend energieadviseur. Hieronder de stappen die u dient te nemen bij het aanvragen van een energielabel.

Stap 1: vergelijk offertes van erkende energieadviseurs

Energieadviseurs hanteren een uurtarief voor het opmaken van een energielabel. Doorgaans zal de adviseur een uur tot anderhalf uur nodig hebben om de fysieke controle van uw woning uit te voeren. Des te groter de woning, des te meer tijd er uiteraard nodig zal zijn. Tarieven van energieadviseurs lopen nogal uiteen en de eerste stap is dan ook dat u bij verschillende adviseurs een offerte aanvraagt. Zodra u die allemaal binnen heeft en met elkaar heeft vergeleken, kunt een adviseur benaderen voor het maken van een afspraak.

Stap 2: Maak een afspraak met de gekozen adviseur

In overleg met de adviseur wordt een datum afgesproken waarop hij of zij de woning zal bezoeken. U dient bij dit bezoek altijd zelf aanwezig te zijn. U kunt dan een eventuele toelichting geven en mogelijke vragen die de adviseur heeft, beantwoorden.

Stap 3: verzamel relevante documenten

Voordat de adviseur bij u aanbelt, is het handig om ervoor te zorgen dat u alle mogelijk documenten die voor de adviseur van belang zijn, bij de hand hebt. Denk hierbij aan bouwtekeningen, bonnetjes van werkzaamheden ter verbetering van de woning of andere documenten die gerelateerd zijn aan de energievoorzieningen in uw woning. Wanneer de adviseur klaar is, ontvangt u het energielabel in de vorm van een PDF-bestand.

Wanneer er eerder al een energielabel is opgemaakt, dan is deze tien jaar geldig. Bij wijzigingen aan de woning dient u echter het energielabel wel te laten aanpassen. Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/